full screen background image

GY.I.K.

Mi a napelem?


Félvezető alapú eszköz, amely a napsugárzás hatására elektromos áramot állít elő. Egy jó minőségű napelem évtizedekig működik karbantartás és meghibásodás nélkül. Két fő technológia létezik, kristályos (mono- és polikristályos) és vékonyréteg. Mindegyik típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, így az adott felhasználási területre legmegfelelőbb termék kiválasztása szakmai hozzáértést igénylő feladat.

Mit jelent a villamos hálózatra visszatápláló napelemes rendszer?


A napelemes rendszereknél meg kell oldani a megtermelt, de „helyben” el nem fogyasztott energia hasznosítását. A felesleg az országos hálózatba kerül visszatáplálásra – ennek a méréséhez kétirányú villanyórára van szükség, amit majd az áramszolgáltató szerel fel az engedélyeztetési folyamat végén.

Mekkora napelemes rendszerre van szükségem?


A jelenlegi magyarországi szabályozás szerint a háztartási méretű rendszerünk akkor a leggazdaságosabb, ha az éves energiatermelése megegyezik a saját fogyasztásunkkal. Ha alulméretezzük, továbbra is fizethetjük a villanyszámla egy részét, jelentős többlettermelés esetén viszont a rendszer megtérülési ideje – a kedvezőtlenebb elszámolás miatt – hosszabb.

A méretezés szakértelmet igényel – figyelembe vesszük az éves áramfogyasztás mellett a helyszín adottságait is:

a földrajzi elhelyezkedés alapján számított átlagos napsugárzási értéket (ez országos szinten 20%-os eltérést is jelenthet)

tetőre történő telepítésnél annak tájolását, dőlésszögét (egy ideális déli ill. egy keleti vagy nyugati irányú tető között 20-25% hozamkülönbség mérhető)

az elektromos rendszer teljesítményét, fázisainak számát.

Hogyan számolok el az áramszolgáltatóval?


50 kW és 3x80A alatt (a családi házak 99%-ánál) éves szaldóelszámolást kérhetünk, ez azt jelenti, hogy az egy éven belül megtermelt és elfogyasztott árammennyiség különbözete kerül elszámolásra.

Három eset lehetséges. Ha a napelemes rendszerünk:

kevesebbet termel, mint a fogyasztásunk: csak a többletfogyasztásért kell fizetnünk

ugyanannyit termel, mint a fogyasztásunk: senki nem fizet senkinek

többet termel, mint a fogyasztásunk: a többletre a szolgáltató – számla ellenében – kifizeti a rendszerhasználati díjjal csökkentett villamos energia díjat. (Számlát megfelelő előzetes bejelentkezés után magánszemély is állíthat ki.)

Mi az engedélyeztetés folyamata az áramszolgáltatónál?


Mentesítjük ugyan tisztelt megrendelőnket a hosszadalmas (tipikusan 1-2 hónapig tartó) ügyintézés terhe alól, mégis érdemes tisztában lennie a folyamattal.

Az eljárás az ún. áramszolgáltatói igénybejelentéssel indul: tájékoztatjuk a szolgáltatót arról, hogy Ön napelemmel áramot kíván termelni.

Az elbírálásra a hálózati engedélyesnek 30 napja van. A jóváhagyással együtt megkapjuk azokat a helyi hálózatra vonatkozó műszaki adatokat, amelyek birtokában mérnökeink elkészítik az ún. csatlakozási dokumentációt.

Ennek elfogadására a szolgáltatónak 15 nap áll rendelkezésére. Ezután megkezdődhet a napelemes rendszer telepítése.

A sikeres telepítésről értesítjük a szolgáltatót, amely ezt követően elkészíti az új szerződést, illetve a szolgáltató egy Önnel egyeztetett időpontban – a kétirányú méréshez – a régi forgós órát lecseréli, illetve az új, digitális órát átprogramozza.

Milyen termékeket építenek be az otthonomba?


Egy napelemes rendszer célja, hogy több évtizedig szolgáljon, ezért nagyon fontos a beépített termékek minősége, garanciája. Itt különösen igaz az, hogy sokszor az olcsóbb a drágább… Lehet, hogy egy látszólag kedvezőbb ajánlatot választva a vásárláskor kevesebbet fizetünk, de az évek során felmerülő javítási költségek miatt hosszú távon mégis jóval többe kerül, mint a minőségi anyagokból, szakszerű munkával gondosan telepített rendszer.

A Szolgos Szolár csapata beszállítóit mindig hosszas műszaki-gazdasági vizsgálat után választja ki, felhasználva szakemberei fejlesztésben, gyártásban és telepítésben szerzett évtizedes tapasztalatait.

Napelem: Világszerte több száz gyár látszólag hasonló alapanyagokból és gépsorokon szerel össze napelemeket – a termékek ránézésre talán egyformák, minőségük, megbízhatóságuk mégis eltérő. Az adott típus műszaki paraméterei, garanciája mellett legalább olyan fontos a gyártó gazdasági háttere, hogy a 25 éves teljesítménygaranciát – ha mégis szükség lesz rá – legyen majd kinél érvényesíteni.

Inverter: A rendszer talán legérzékenyebb pontja: ez alakítja a háztartási készülékeink, illetve a hálózat számára váltóárammá a napelemekből érkező egyenáramot. A piaci igényeknek megfelelően a csúcsminőségű osztrák Fronius inverterek mellett kínálunk olcsóbb, ugyanakkor megbízható távol-keleti típusokat is. Partnereink a Fronius mellett egyéb márkák gyári szervizképviseletét is ellátja, így egy esetleges meghibásodást tudunk orvosolni, minimalizálva a termeléskiesést.

Tartószerkezet: A napelemek évtizedekig fogják termelni Önnek az áramot. Azért, hogy a teljes rendszer megérje ezt a „kort”, kizárólag nem rozsdásodó alumínium, rozsdamentes ill. tűzihorganyzott acél elemekből álló tartószerkezetet használunk, amely képes a szélsőséges időjárási körülményeknek ellenállni.

Hogyan zajlik a telepítés?


A rendszer kiépítését egy Önnel egyeztetett időpontban végezzük. A lakossági telepítés átlagosan 1-2 napot vesz igénybe, maximum negyedórás áramszünettel. Az idő legnagyobb részében a tetőn dolgozunk, az elektromos kábelek épületbe vezetéséhez is legfeljebb néhány cm vastag kábelcsatornát használunk. A munka végeztével – amely minimális felfordulással, átmeneti piszokkal jár – természetesen feltakarítunk és elszállítjuk a csomagolásból származó hulladékokat is.

Lesz-e további költségem a telepítés során, vagy azután?


A napelemes rendszer telepítését követően a hálózati engedélyes cseréli, vagy átprogramozza a villanyórát. Ez egy fázisnál illetve 3x16A alatt minden szolgáltatónál ingyenes, e fölött 2015-ben az ELMŰ-ÉMÁSZ bruttó 36.195 Ft-ot, a DÉMÁSZ pedig bruttó 62.865 Ft-ot számláz ki. Egy minőségi anyagokból szakszerűen összeépített napelemes rendszer gyakorlatilag semmilyen karbantartást nem igényel. Cégünk garanciát vállal arra, hogy a telepítés során nem számít fel semmilyen többletköltséget a szerződött összegen felül.

Mikor érdemes napelemes rendszert vásárolnom?


A napelemek és a rendszer tartozékainak gyártása mára világméretű iparág lett. Az elmúlt évek piaci versenye során például a napelemek ára közel a harmadára csökkent. További jelentős árcsökkenés nem várható, sőt a jelenlegi tendencia szerint a gyártók igyekeznek apránként emelni az áraikat. A technológia jelenlegi fejlődése mellett nem valószínűsíthető, hogy a most telepített rendszerek az elkövetkező években elavulttá vagy jóval olcsóbban beszerezhetővé válnának.

Hogyan és mikor térül meg a beruházásom?


A leendő napelemes rendszerünkre úgy is tekinthetünk, mintha 25 évre előre megvennénk az áramot. Magyarországon egy átlagos hozamú rendszer 1 kW teljesítményre vetítve éves szinten várhatóan 1.100 kWh, 25 év alatt – a napelemek teljesítmény degradációját is figyelembe véve - összesen 27.500 kWh villamos energiát termel.

Ez a 2015-ös, 38 Ft/kWh áron 1.045.000 forintba, ezzel szemben egy napelemes rendszer 1 kW-ja (a rendszer méretétől függően) mindössze bruttó 450.000-600.000 forintba kerül. Napelemes rendszer vásárlásával tehát a jelenlegi áramdíj közel 50%-án fagyaszthatjuk be az áram árát.

Más nézőpontból: a rendszer ára 9-12 év alatt térül meg, utána akár évtizedekig is ingyen termeli nekünk az áramot. Az alacsony banki hozamok választása helyett ésszerű döntés megtakarításunkat inkább a saját háztetőnkön „kamatoztatni”. Ha az áram díja hosszú távon emelkedik, a rendszer megtérülése még kedvezőbb lesz!

Hogyan válasszak?


Egy több évtizedes üzemre tervezett rendszer kivitelezőjének kiválasztásánál érdemes:

az azonos műszaki tartalmú és azonos teljesítményre méretezett ajánlatok árát összehasonlítani

a gyártók, a kivitelező gazdasági hátteréről, referenciáiról informálódni, megbízható, sok éves múltra visszatekintő céget választani

az ajánlott garanciális feltételeket, illetve azok reális érvényesíthetőségét alaposan áttanulmányozni. Cégünk stabilitását mutatja, hogy 2010 óta helyt állunk.

Milyen garanciákat kaphatok?

Valós hozamszámítás: Sajnos egyre több cég számol a méretezésnél irreálisan magas hozamokkal, és ajánl a szükségesnél kisebb rendszert, amely ugyan olcsóbb, de nem fogja megtermelni az elvárt energiamennyiséget! Mi a tervezésnél az ügyfél energiaigényét, a tetőszerkezet adottságait, az árnyékoltságot, a napelemes mező tájolását és az európai PVGIS adatbázis alapján a helyi napsugárzási értékeket is mind figyelembe vesszük, ami garantálja, hogy a lehető legpontosabb méretezést fogja tőlünk kapni.

Teljesítménygarancia: A napelemek teljesítménye az évek során enyhe mértékben csökken. Egy panel 25 év múlva is legalább az újkori teljesítményének 80%-át képes leadni. Szerencsés, ha a gyártó rendelkezik valamilyen viszontbiztosítással, hiszen nem tudhatjuk, 20-25 év múlva lesz-e még kinél kopogtatni a garanciaigényünkkel…

Inverter-garancia: Az inverter bonyolult elektronikai rendszer, ezért a javítása komoly műszaki hátteret, szakértelmet igényel. Érdemes tájékozódni, hogy az ajánlott típust ki és hogyan javítja. Ha a „legközelebbi” szerviz maga a gyártó Kínában, akkor egy hiba több hónapos termeléskiesést és irreálisan magas javítási költséget is jelenthet.